viernes, 19 de noviembre de 2010

EL GUST

El gust és un sentit consisteix a registrar el sabor i identificar determinades substàncies solubles en la saliva per mitjà d'algunes de les seves qualitats químiques.

Zones de la llengua on es detecten els diferents gustos.
 
     1. amarg                                                                   2. àcid      
                                                     
 







                                                            

 

  3. salat                                                                 4. dolç  

                                             


 
 


 




Característiques:



Encara que constituïx el sentit menys desenvolupat, el gust es troba unit a l'olfacte, que completa la seva funció analitzant els aromes. Això, perquè l'olor dels aliments que s'ingereixen ascendeix per la bifurcació aerodigestiva cap a la mucosa olfactiva, i així es dóna l'estrany fenomen, que consisteix que es tasten els aliments primer pel nas. Una demostració d'això, és el que ens passa quan es té el nas tapat a causa d'un refredat: en menjar es troba sense sabor.
Aquest sentit, a més, és un poderós auxiliar de la digestió, ja que se sap que les sensacions agradables del gust estimulen la secreció de la saliva i els suc gàstrics. Les papil·les gustativestenen un paper molt important en aquest sentit.
Es considera que les vies de transmissió gustatives parteixen des de les regions musculars posteriors de la llengua, a través de les seves filetes nerviosos,que conduïxen les excitacions als centres situats en el lòbul temporooccipital del cervell. Cada filet nerviós té una sensibilitat específica, relacionada directament amb les zones gustatives situades en la llengua.    
       

Els receptors del gust es localitzen en botons gustatius situats a la llengua i també al paladar. Són sensibles a substàncies dissoltes i responen a quatre tipus de sabors: gust dolç, gust salat, gust amarg i gust àcid. Un altre gust que ha estat descrit al Japó i que es troba a certes plantes, mariscs i peixos, és l'umami.
El sabor dels aliments és una barreja entre les sensacions gustatives i les olfactives.

No hay comentarios:

Publicar un comentario